Kontakt informacije

Udruženje obrtnika Šibenik

Adresa: Stjepana Radića 77 A,
22000 Šibenik, Hrvatska

tel.:+ 385 22 331 782, + 385 22 311 730
E-mail: uo.sibenik@hok.hr
Predsjednik:: Joso Smolić
Tajnik: Marijana Zjačić

Radno vrijeme od 8 do 16 sati.

 
 
Vijesti UO Šibenik
 

Veleposlanica Republike Makedonije u službenom posjetu Šibeniku

13. Svibanj 2016. / Cijeli članak »
 

Veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj  Nj. E. Daniela Karagjozoska jučer je bila u svom prvom službenom posjetu Šibeniku. U Gradskoj upravi primili su je zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak i zamjenik župana Zoran Smolić.

U sklopu svog službenog posjeta veleposlanica Karagjozoska sastala se u Uredu gradonačelnika i sa šibenskim gospodarstvenicima – obrtnicima i poduzetnicima, kojima je predstavila kretanja u gospodarstvu Makedonije. Također je navela i konkretne prijedloge poboljšanja suradnje Republike Makedonije i Republike Hrvatske, odnosno grada Šibenika. Istakla je da je obostrano predstavljanje hrvatskih i makedonskih poduzetnika na forumima i sajmovima dobar model povezivanja i otvaranja međusobne suradnje. Niz hrvatskih robnih marki, posebno u prehrambenoj industriji je kontinuirano  prisutan na makedonskom tržištu, bez obzira na cjenovno povoljniju konkurenciju. Makedonci su zainteresirani za Jadransko more kao primarnu turističku destinaciju, no problem predstavlja loša cestovna prometna povezanost i skupe zračne linije.

Na sastanku su, među ostalima,  sudjelovali  i Joso Smolić, predsjednik  Obrtničke komore Šibensko – kninske županije, predsjednik HGK – Županijske komore Šibenik Ivan Soža, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik Ante Radić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Dušan Prelević, predsjednik Ceha prijevoznika Mario Pražen i predsjednik Ceha proizvodnog obrta Ljazer Čivljak.

Obrtnici i poduzetnici su sastanak ocijenili vrlo konstruktivnim uz prijedlog uspostavljanja poslovne suradnje Obrtničke komore Šibensko- kninske županije s jednom od sličnih asocijacija u Makedoniji, što bi omogućilo direktne kontakte i uspostavljanje međusobne suradnje.

7. gastro izložba u Garešnici

11. Svibanj 2016. / Cijeli članak »
 

Udruženje obrtnika Šibenik, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika uspješno se predstavio na 7. gastro izložbi u Garešnici koja se održala 06. svibnja 2016. godine.

Ova gastro manifestacija najveća je obrtnička priredba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje se već sedmu godinu zaredom čuva tradicija hrvatske gastronomije.

Priredbu je organiziralo Udruženje obrtnika Garešnica zajedno s Gradom Garešnicom pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, Obrtničke komore Bjelovar i Hrvatske obrtničke komore.

Naši ugostitelji su plijenili pozornost pripremajući autohtone dalmatinske specijalitete.

Ministar Darko Horvat u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji

11. Svibanj 2016. / Cijeli članak »
 

Šibenskim obrtnicima i poduzetnicima predstavljene mjere i programi poticanja poduzetništva i obrta

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u sklopu radnog posjeta Šibensko-kninskoj županiji sastao se 10. svibnja 2016. godine u Uredu župana za zamjenikom župana Tomislavom Vrdoljakom koji ga je sa stanjem u gospodarstvu na području županije kao i sa programima sufinanciranja i kreditiranjima poduzetnika koje Županija provodi samostalno i/ili u suradnji s ministarstvima.

Uz zamjenika  župana Vrdoljaka, sastanku su prisustvovali saborska zastupnica Sandra Jakelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić i predsjednik HGK Županijske komore Šibenik Ivan Soža. Čelni ljudi gradova i institucija upoznali su ministra sa ključnim problemima na svom području. Najviše se razgovaralo o gospodarskoj zoni Podi, stavljanju prostora TEF-a u gospodarsku funkciju, prostoru ex. vojarne Kruščica u Rogoznici te izgradnji i adaptaciji zgrade Revije sa željom da se neki procesi ubrzaju.

Ministar je najavio i radikalan zaokret u financiranju poduzetnika: "Poduzetnički impuls, sustav potpora kako se do sada zvao, dobiva jedan drugi izvor. Poduzetnici više sredstva neće dobivati iz državnog proračuna, već će se svi poduzetnički zahtjevi preusmjeravati  prema strukturnim fondovima EU. Modalitet na kojem inzistira ova Vlada je što manje deficita u državnom proračunu.", rekao je ministar Horvat.

Nakon sastanka u Uredu župana, ministar Darko Horvat i njegova pomoćnica Ana Mandac u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice "Juraj Šižgorić"  predstavili su obrtnicima i poduzetnicima Šibensko-kninske županije mjere i programe poticanja obrtništva i poduzetništva koje ministarstvo provodi u ovoj godini.

Rekordan broj izlagača na 8. sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije

5. Svibanj 2016. / Cijeli članak »
 

ŠIBENIK – SKRADIN- Gotovo 200 izlagača iz cijele Hrvatske i susjedne nam Slovenije predstavili su svoje proizvode na 8. sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije, koji se održao ovog vikenda u Skradinu u organizaciji Šibensko-kninske županije. Suorganizatori sajma su Grad Skradin, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, HGK – Županijska komora Šibenik i Županijska turistička zajednica.

Saborska zastupnica Josipa Rimac u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Željka Rainera, otvorila je ovogodišnji sajam. Partner Sajma bila je Krapinsko-zagorska županija koja se predstavila s 13 izlagača.

Posjetitelji su mogli uživati u velikom broju proizvoda od maslinovog ulja, likera, vina, meda, sira, pršuta, suhomesnatih proizvoda, domaćih slastica do suvenira i ostalog. Većinom su to proizvodi obrtnika, malih poduzetnika i OPG-ova.
Ceh ugostitelja pobrinuo se i ove godine da posjetitelje Sajma i izlagače počasti s tradicionalnom buzarom od šibenske pidoče.

Sajam agroturizma je prigoda za prodaju i kupnju iznimno kvalitetnih proizvoda proizvedenih na tradicionalan način. Župan Goran Pauk je naglasio da će Šibensko-kninska županija i dalje nastaviti pružati financijsku pomoć putem povoljnih kredita, jamstava i poticaja da se ova tradicija i dalje nastavi.

Šibenski obrtnici na „Poslovnom uzletu grada Šibenika“

5. Travanj 2016. / Cijeli članak »
 

Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija bili su , u petak 25. ožujka, domaćini „Poslovnog uzleta 2016“, projekta Poslovnog dnevnika kojem je partner i Hrvatska obrtnička komora.

U sklopu navedenog projekta održan je i Festival poduzetništva, obrta i OPG-a pod nazivom „Moja poduzetna Hrvatska“, čijoj su realizaciji pridonijeli Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik. Na prekrasnom trgu između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, predstavila su se 34 izlagača od kojih je bilo 20 obrtnika.

Festival je imao i svoju gastronomsku priču. Ceh ugostitelja Udruženja obrtnika Šibenik je zajedno s timom Kulinarskog studija „Majstor kuhar“ pripremio šibenske pidoče za sve izlagače i posjetitelje.

U sklopu manifestacije održane su i besplatne edukacije s ciljem podupiranja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva. Edukacije su vodili renomirani stručnjaci koji su polaznicima prenijeli svoja znanja i iskustva iz vlastite prakse.

Naplata zahoda za goste u ugostiteljskim objektima

25. Ožujak 2016. / Cijeli članak »
 

Ministarstvo turizma - Samostalni sektor turističke inspekcije, dostavilo je pojašnjenje vezano za naplatu zahoda u ugostiteljskim objektima.

S obzirom na predstojeću turističku sezonu u kojoj će turistički inspektori Ministarstva turizma u suradnji s djelatnicima Ministarstva financija - Carinske uprave obavljati pojačane inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima uz važnije prometnice, a zbog učestalih pritužbi gostiju na urednost i čistoću zahoda za goste, kao i da im se u nekim ugostiteljskim objektima naplaćuje korištenje zahoda za goste, a u cilju zajedničke suradnje, Ministarstvo turizma - Samostalni sektor turističke inspekcije navodi:

Odredbama članka 46. do  51. Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina"Restorani", "Barovi", "Catering objekti" i "Objekti jednostavnih usluga" (NN 82/07, · 82/09, . 75/12, 69/13. i 150/14.· u daljnjem tekstu: Pravilnik), propisani su opći minimalni uvjeti glede zahoda za goste u ugostiteljskim objektima, koje turistički inspektori kontroliraju u inspekcijskim nadzorima.

Stoga, ukoliko ugostiteljski objekt koji posluje u određenoj vrsti. mora imati zahod za goste, i isti je obuhvaćen rješenjem o minimalnim uvjetima nadležnog ureda (npr. vrsta restoran, caffe bar i dr.), tada  ugostitelj gostima tog ugostiteljskog objekta ne smije naplaćivati korištenje zahoda, jer bez navedenog zahoda ugostitelj ne bi mogao poslovati u toj vrsti, odnosno ne bi mogao ni ispunjavati minimalne uvjete.

Iz Ministarstva napominju, da ukoliko turistički inspektor u inspekcijskom nadzoru ugostiteljskog objekta utvrdi da je gostu koji je konzumirao ugostiteljske usluge u tome objektu naplaćeno korištenje zahoda za goste, a koji je obuhvaćen rješenjem o ispunjavanju minimalnih uvjeta sukladno Pravilniku, turistički inspektor će u tom slučaju poduzeti propisane mjere prema ugostitelju.

Međutim, s obzirom da u ugostiteljske objekte, posebno uz važnije prometnice, često svraćaju i turisti koji nisu gosti ugostiteljskog objekta i ne žele konzumirati ugostiteljske usluge, već žele samo koristiti zahod za goste, mnogi ugostitelji naplaćuju korištenje zahoda takvim turistima.

Ukoliko ugostitelji žele naplaćivati korištenje zahoda za goste turistima koji nisu gosti tog ugostiteljskog objekta, tada ugostitelji moraju biti registrirani za "Razred - 96.09. Ostale osobne uslužne djelatnosti d.n." prema Odluci o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NN 58/07. i 72/07.) - Područje S - Ostale uslužne djelatnosti", i izdavati račune za korištenje zahoda sukladno poreznim propisima, jer u suprotnom podliježu mjerama propisanim Zakonom o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti (NN 61/11.), a koji kontroliraju djelatnici Carinske uprave Ministarstva financija.

Izmjene i dopune Pravilnika o potporama za preradu proizvoda ribarstva i akvakulture

22. Ožujak 2016. / Cijeli članak »
 

U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014-2020., a na temelju članka 59. stavka 2. Zakona o morskom ribarstvu (NN 81/2013, 14/2014 i 152/2014), ministar poljoprivrede donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli potpore u okviru Mjere IV-4  „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture“ (NN 24/16).

 

U Pravilniku o uvjetima kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.4. »Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture« (»Narodne novine«, broj 107/2015 i 129/2015), u članku 6. stavku 4. riječi:

»30. studenoga 2016. godine« zamjenjuju se riječima: »31. srpnja 2017. godine«.

U članku 24. stavku 2. nakon alineje 4. dodaje se nova alineja 5. koja glasi:

»– članka 20. stavka 1. točke a) Odluka o isplati.«.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 19.03.2016.

Izmjene i dopune Pravilnika o potporama za ribarstvo i akvakulturu

22. Ožujak 2016. / Cijeli članak »
 

U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014-2020., a na temelju članka 59. stavka 2. Zakona o morskom ribarstvu (NN 81/2013, 14/2014 i 152/2014), ministar poljoprivrede donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere iv.3. "stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture".

 

U Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. »Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture« (»Narodne novine«, broj 107/2015, 129/2015 i 12/2016), u članku 5. stavku 6. riječi:

»30. studenoga 2016. godine« zamjenjuju se riječima: »31. siječnja 2017. godine«.

U članku 23. stavku 2. nakon alineje 4. dodaje se nova alineja 5. koja glasi:

»– članka 19. stavka 1. točke a) Odluka o isplati.«.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 19.03.2016.

Prvi  < 6 7 8 9 > 
 
UO Šibenik u brojkama
Pregled broja obrtnika i godišnja statistika članova Udruženja obrtnika Šibenik
Povijest šibenskog obrtništva i poduzetništva
Suvremeni oblici organiziranja šibenskih obrtnika datiraju od 22. svibnja 1910. godine kada je u Šibenskom kazalištu održana Skupština na kojoj je ustrojena “Obrtnička zadruga građevinskih i sa istima srodnih obrta”.
Članovi UO Šibenik dobitnici nagrada i priznanja
Pregled nagrađivanih članova Udruženja obrtnika Šibenik.