Kontakt informacije

Udruženje obrtnika Šibenik

Adresa: Stjepana Radića 77 A,
22000 Šibenik, Hrvatska

tel.:+ 385 22 331 782, + 385 22 311 730
E-mail: uo.sibenik@hok.hr
Predsjednik:: Joso Smolić
Tajnik: Marijana Zjačić

Radno vrijeme od 8 do 16 sati.

 
 
Arhiva vijesti UO Šibenik
 

10. tradicionalni Uskršnji doručak

22. Travanj 2015. / Cijeli članak »
 
14-uskrs 2014

10. jubilarni, tradicionalni, šibenski Uskršnji doručak, u organizaciji Udruženja obrtnika Šibenik i Turističke zajednice Grada Šibenika, okupio je na Uskršnji ponedjeljak mnoštvo turista i građana Šibenika na šibenskoj rivi.
Udruženje obrtnika Šibenik i ovog puta pobrinulo se za bogat blagdanski stol na kojem su se našle fritaja od 5000 jaja, pancete i šparoga, mnoštvo pogača, kuhane šunke i pisanica. Članovima Udruženja pomoć pri podjeli hrane građanima i gostima pružili su gradonačelnik Grada Šibenika željko Burić i župan šibensko-kninske županije Goran Pauk.
Program je počeo budnicom Šibenske narodne glazbe, koju su predvodili Šibenska gradska straža i Šibenske mažoretkinje.
Prije samog posluživanja doručka posjetitelje su svojim nastupom zabavili mališani Dječjeg zbora 'Cvrčak' i etno igraonica 'Balarin' te plesna skupina 'Toxic'. Mališani su svojim točkama oduševili prisutne. Nakon njih tradicionalno šibensko kolo izvele su članice šibenske 'Šuštine'.
Ovom manifestacijom tradicionalno se otvara turistička sezona u Šibeniku a ove godine se poklopila s dolaskom prvog kruzera čiji su gosti uživali na našem Uskršnjem doručku.
Na sam Uskrs, Udruženje obrtnika Šibenik organiziralo je Uskršnji doručak u Rogoznici u suradnji s rogozničkom turističkom zajednicom te Uskršnju marendu u Skradinu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Skradina.

Tradicionalnim Uskršnjim doručkom otvorena turistička sezona

7. Travanj 2015. / Cijeli članak »
 
13-uskrs rogoznica

Na sam Uskrs, u organizaciji Udruženja obrtnika Šibenik i Turističke zajednice Rogoznica, organiziran je Uskršnji doručak u Rogoznici. Ova manifestacija se u Rogoznici održava već osam godina i svake godine dobiva na svom značaju i prepoznatljivosti. Tako su se ove godine i strani gosti koji inače u uskršnje vrijeme dolaze u Rogoznicu pridružili blagdanskom stolu, odnosno ponudili tradicijska uskršnja jela iz svojih zemalja – Norveške i Danske.

U Šibeniku je na Uskršnji ponedjeljak Udruženje obrtnika Šibenik po 11. put zaredom zajedno s turističkom zajednicom grada Šibenika organiziralo tradicionalni „Uskršnji doručak“, manifestaciju kojom se svake godine simbolično otvara turistička sezona. Mnoštvo Šibenčana i njihovih gostiju uživalo je u tradicionalnoj fritaji od pancete i šparoga a članovima Ceha ugostitelja u pomoć su došli i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić.

Također, na Uskršnji ponedjeljak organizirana je i tradicionalna „Uskršnja marenda“ u Skradinu.

Završen 11. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

7. Rujan 2015. / Cijeli članak »
 
2-sajam

Preko 300 sudionika, od čega 130 izlagača iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je na 11. Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku koji održan je od 4. do 6. rujna.
Sajam tradicionalno organiziraju Grad Šibenik, Turistička zajednica grada u suradnji s Gradskom stražom i Udruženjem obrtnika Šibenik.
Na atraktivnim lokacijama u staroj gradskoj jezgri i duž šibenske rive, obrtnici su na svojim štandovima izložili svoje proizvode: prirodne rakije, med, suhomesnate proizvode, nakit, proizvode od kože, ukrasne predmete od prirodnih materijala, izvorne suvenire i mnogo drugih.
U kulturno-umjetničkom i zabavnom  programu, između ostalih, sudjelovali su žongleri iz udruge „Artistika“, Talijani s „Plesom zastava“, „Paška alka“ vitezovi „Reda srebrnog zmaja“. U svečanom programu otvaranja sajma sudjelovala je Plesna udruga „Sjene“ s Pučkim plesom i Plesom kneginja a naša čuvena umjetnica, mandolinistica Sanja Vrančić. Održana je i pomorska bitka u kojoj su sudjelovale povijesne postrojbe Hrvatske vojske. Sajam je završen u nedjelju paljbom iz topova šibenske Gradske straže.

Šibenske delicije na „zelenom stolu“

25. Siječanj 2016. / Cijeli članak »
 

Ceh ugostitelja Udruženja obrtnika Šibenik zajedno s Cehom ugostitelja Obrtničke komore Šibensko-kninske županije uspješno se predstavio na 9. manifestaciji „Zeleno – plavo“ koja je održana u Požegi 23. siječnja 2016. godine.
Članovi Ceha odabirom svog menija (divovskom hobotnicom i tunom na gradelama te inćunima) odlično su upotpunili promociju proizvoda hrvatskog ribarstva pod nazivom „Riba hrvatske – Jedi što vrijedi“.

 

EU politike kvalitete i mali i srednji proizvođači – održan okrugli stol

25. Svibanj 2015. / Cijeli članak »
 

Predstavnici Udruženja sudjelovali su na okruglom stolu i radionicama „Mali i srednji proizvođači i EU politike kvalitete: suradnjom do uspjeha“. Okrugli stol organizirao je i održao europski parlamentarac Tonino Picula sa suradnicima 22. svibnja u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.
Politika kvalitete Europske unije ( EU Quality Policy) dio je poljoprivredne politike EU koji omogućuje lokalnim proizvođačima uspješno plasiranje svojih proizvoda, predstavljanje svojih unikatnih priča, dugotrajnu ekonomsku održivost te stvaranje vrijednosti za regiju i buduće generacije. EU politike kvalitete podrazumijevaju sustav zaštite i podizanja vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla te sustav za zaštitu proizvoda s posebnim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnih načina spremanja.
Na okruglom stolu razgovaralo se o dodavanju vrijednosti tradicionalnim autohtonim proizvodima, modelima zaštite identiteta proizvoda, oznakama kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te o prednostima suradnje u razvoju regionalnih brendova. Također su održane i dvije radionice: Slow food – alati za zaštitu tradicijskih proizvoda i Istarski IQ brend – mogućnosti i prednosti.
U sklopu jednodnevnog seminara organiziran je imali plac na otvorenom kao primjer uspješne neformalne suradnje proizvođača domaće uzgojene hrane u urbanom okruženju.

 

II. međunarodni festival „Okusi Mediteran“ u Šibeniku

25. Svibanj 2015. / Cijeli članak »
 
4-mediteran 2

II. Međunarodni festival „Okusi Mediteran“ održao se u Šibeniku od 28 do 31. svibnja 2015. godine pod motom „Dobra hrana, dobro zdravlje, dobar život“. U sklopu festivala svakodnevno se održavala Mediteranska tržnica u okviru koje su se predstavili naši brojni proizvođači  autohtonih proizvoda, a posebnu pozornost privukao je štand našeg obrta Sapunoteka na kojem su prezentirani kozmetički proizvodi na bazi ljekovitog mediteranskog bilja. U okviru mediteranske tržnice održan je i ITALIA FEST, festival talijanskih gastronomskih specijaliteta iz raznih talijanskih regija. Središnji događaj ovogodišnjeg festivala održan je pod nazivom „ ZVJEZDANI CHIFOVI POD ZVJEZDANIM NEBOM“ u petak 30. svibnja. Jedinstveni kulinarski spektakl chifova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama na kojem su svoje gastronomsko umijeće predstavili  San Degeimbre, Belgija,chif restorana L´air du temps, Eghezee, dvije Michelinove zvjezdice, Lionel Levy, Francuska, chif restorana Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica, Guillaume Sourrieu, Francuska, chif restorana L´Epuisette, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica. I ove godine Udruženje obrtnika Šibenik animiralčo je ugostitelje i proizvođače izvornih proizvoda da se uključe u ovu manifestaciju.
Za vrijeme trajanja festivala šibenski restorani – Prijatelji festivala posluživali su tradicionalna dalmatinska mediteranska jela i vina lokalnih proizvođača. U sklopu ove izuzetne gastro priredbe održane su brojne edukativne radionice, prigodne izložbe i promocije. Vinski dio festivala vodila je čuvena sommelierka Mira Šemić.

Udruženje obrtnika Šibenik na tradicionalnoj Biciklijadi

25. Svibanj 2015. / Cijeli članak »
 
3-biciklijada1

Radio Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika, Biciklistički klub Faust Vrančić u subotu 30. svibnja u suradnji sa Udruženjem obrtnika Šibenik i Policijskom upravom Šibensko Kninske županije organizirali su tradicionalnu Biciklijadu. Riječ je o sportsko – rekreativnoj manifestaciji koja se organizira od 2011. godine, a ove godine imala je i humanitarni karakter, sav novac prikupljen od startnine donirati će se za liječenje teško oboljele Rebeke Radić. Zbog velikog interesa građana za ovu sportsku manifestaciju Nextbike - sustav javnih bicikla za sve zainteresirane  koji nemaju vlastiti bicikl osigurao je besplatno korištenje bicikla za ovogodišnju Biciklijadu.

Županijski info dan – predstavljene mogućnosti korištenja ESI fondova

21. Svibanj 2015. / Cijeli članak »
 

Na poziv HGK Županijske komore Šibenik, predstavnici Udruženja obrtnika Šibenik prisustvovali su županijskom info danu, održanom 20. svibnja 2015. u Gradskoj vijećnici u Šibeniku. Cilj je predstaviti zainteresiranim poslovnim subjektima mogućnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te regionalnih potpora u okviru Operativnog plana provedbe Industrijske strategije RH 2014.-2020.
Ministarstvo gospodarstva je u okviru Financijske perspektive Europske unije 2014.-2020. odgovorno za 330 milijuna EUR alokacije koju će, sukladno prioritetima utvrđenima Strategijom pametne specijalizacije, usmjeriti isključivo prema poslovnom sektoru s glavnim ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva kroz ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije. Također, započeto je sa provedbom Industrijske strategije RH 2014.-2020. i u tom cilju alocirana su sredstva iz proračuna za industriju za 2015. godinu. Sukladno navedenom, cilj je čim više upoznati poslovni sektor s mogućnostima i programskim okvirima korištenja proračunskih sredstava i ESI fondova.

 

 1 2 > 
 
UO Šibenik u brojkama
Pregled broja obrtnika i godišnja statistika članova Udruženja obrtnika Šibenik
Povijest šibenskog obrtništva i poduzetništva
Suvremeni oblici organiziranja šibenskih obrtnika datiraju od 22. svibnja 1910. godine kada je u Šibenskom kazalištu održana Skupština na kojoj je ustrojena “Obrtnička zadruga građevinskih i sa istima srodnih obrta”.
Članovi UO Šibenik dobitnici nagrada i priznanja
Pregled nagrađivanih članova Udruženja obrtnika Šibenik.