Kontakt informacije

Udruženje obrtnika Šibenik

Adresa: Stjepana Radića 77 A,
22000 Šibenik, Hrvatska

tel.:+ 385 22 331 782, + 385 22 311 730
E-mail: uo.sibenik@hok.hr
Predsjednik:: Joso Smolić
Tajnik: Marijana Zjačić

Radno vrijeme od 8 do 16 sati.

 
 

Povijest Udruženja

Suvremeni oblici organiziranja šibenskih obrtnika datiraju od 22. svibnja 1910. godine kada je u Šibenskom kazalištu održana Skupština na kojoj je ustrojena “Obrtnička zadruga građevinskih i sa istima srodnih obrta”. Kako se navodi u arhivskom dokumentu od 10. svibnja 1910. godine ovoj su zadruzi kao članovi pripadale sve osobe koje u političkom kotaru tjeraju obrt graditelja kuća, zdenčara, zidara, klesara, tesara, dimnjačara, instalatora vode, plina i električnosti, kovača, bravara, limara, mehaničara, drvodjelaca, kipara, tapetara, ličilaca, bojadisara i brodograditelja.

Godine 1934. osnovana je Zanatska udruga.Kraj 30-ih godina 20. stoljeća, Nabavno-prodajna zanatska zadruga s predstavnicima Zanatske udruge Šibenik.

U 2. svjetskom ratu, a posebice u poratnom vremenu, obrtništvo je na šibenskom području bilo prepušteno samom sebi. Štoviše, obrtnici su gotovo imali status "državnih neprijatelja". Tek 1969. godine ponovno se osniva obrtnička asocijacija, koja nosi naziv Udruženje zanatlija, ugostitelja i autoprijevoznika općina Šibenik i Drniš.

Nakon 19 godina djelovanja pod tim imenom, 1987. mijenja naziv u Udruženje samostalnih privrednika Šibenik. Današnji naziv - Udruženje obrtnika Šibenik dobiva 2002. godine. Njegovi članovi su obrtnici s područja gradova Šibenika, Skradina i općinskih središta Primoštena, Rogoznice i Bilica.

 
 
UO Šibenik u brojkama
Pregled broja obrtnika i godišnja statistika članova Udruženja obrtnika Šibenik
Povijest šibenskog obrtništva i poduzetništva
Suvremeni oblici organiziranja šibenskih obrtnika datiraju od 22. svibnja 1910. godine kada je u Šibenskom kazalištu održana Skupština na kojoj je ustrojena “Obrtnička zadruga građevinskih i sa istima srodnih obrta”.
Članovi UO Šibenik dobitnici nagrada i priznanja
Pregled nagrađivanih članova Udruženja obrtnika Šibenik.