Kontakt informacije

Udruženje obrtnika Šibenik

Adresa: Stjepana Radića 77 A,
22000 Šibenik, Hrvatska

tel.:+ 385 22 331 782, + 385 22 311 730
E-mail: uo.sibenik@hok.hr
Predsjednik:: Joso Smolić
Tajnik: Marijana Zjačić

Radno vrijeme od 8 do 16 sati.

 
 

Sanitarne knjižice i higijenski minimum – izmjene propisa

15. Siječanj 2018. / Prikaži sve »
 

U Narodnim novinama br. 130/07, objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Tekst Zakona nalazi se ovdje
Neke od najvažnijih izmjena u ovom Zakonu proizlaze iz našeg dugogodišnjeg traženja i inzistiranja na produženju valjanosti higijenskog minimuma i sanitarne knjižice.
Tako je ovim Zakonom propisano da pojedine osobe (članak 2. ovog Zakona) koje moraju imati sanitarnu knjižicu istu moraju zanavljati svake godine dana, a ne šest mjeseci kako je do sada bila obaveza.
Što se tiče higijenskog minimuma, on se mora polagati svakih pet godina, u odnosu na dosadašnje četiri (članak 6. ovog Zakona).
Izmjenama Zakona propisuje se da osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, će morati imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada. S tim u vezi Zakon je predvidio donošenje provedbenog propisa koji će definirati kriterije i način polaganja.
Kako bi osigurali pravovremenu prilagodbu svih onih koji će morati zadovoljiti ovu odredbu zatraženo je službeno očitovanje od strane Ministarstva zdravstva.

 
 
UO Šibenik u brojkama
Pregled broja obrtnika i godišnja statistika članova Udruženja obrtnika Šibenik
Povijest šibenskog obrtništva i poduzetništva
Suvremeni oblici organiziranja šibenskih obrtnika datiraju od 22. svibnja 1910. godine kada je u Šibenskom kazalištu održana Skupština na kojoj je ustrojena “Obrtnička zadruga građevinskih i sa istima srodnih obrta”.
Članovi UO Šibenik dobitnici nagrada i priznanja
Pregled nagrađivanih članova Udruženja obrtnika Šibenik.